2013. március 13., szerda

Rizsfelfújt

Ez a recept azért lehet érdekes, mert a rizst félig vízben kell megfőzni. Így garantáltan hamar puhára fő, és nem kell tartani attól sem, hogy vízízű lesz a végeredmény, mert nagyon finom lesz. Nagymamám is így készítette. A kicsi eltérés csak annyi volt, hogy ő "nagyvonalúan" csak "riskó"-nak nevezte. Mindig mosolygok, ha eszembe jut. :)
 
 
 
Rizs felfújt
 
 
 
Hozzávalók:
 
35 dkg rizs
1/2 l víz
1/2 l tej
késhegynyi só
10 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás
fél citrom reszelt héja
1 ek zsemlemorzsa


Elkészítése:
 
A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
A vajat és a tojássárgákat habosra kebverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
A tojásfehérjéket habbá verjük.
A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése