2013. március 13., szerda

Nő nevű sütemények



Kata szelet

Hozzávalók:

A tésztához
60 dkg finomliszt
18 dkg zsír
15 dkg porcukor
1 sütőpor
4 tojássárgája
annyi tej vagy tejföl, amennyivel nyújthatóvá gyúrjuk (nekem 1 dl tej és 2 ek tejföl kellett hozzá)

A krémhez
2 dl tej
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl rum
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 dkg kakaó
2 púpos ek baracklekvár

A tetejére
4 tojásfehérje
25 dkg porcukor


Elkészítése:
 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy tepsi hátlapján 3 lapot sütünk belőle.
Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval.
A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.
4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. Ez nálam kb. 25-30 perc.
Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd tortaspaklival elegyengetjük a tetejét.
Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul.
Vizes késsel szépen szeletelhető.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése