Zserbó
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 1 mk cukor
- 4 tojás sárgája
- csipet só
- 800 g sárgabaracklekvár
- 350 g darált dió
- 250 porcukor
- 5 ek kakaó vagy 200 g étcsokoládé
- 5 ek porcukor
- 3-4ek forró víz
- 30 g vaj
Elkészítése:
Kovász:
Az élesztőhöz adjuk az 1 mk
cukrot, két kanál lisztet és a meleg tejben felfuttatjuk.
A tészta :
A lisztbe szórunk 1 csipet sót,
kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a
felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Töltelék:
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot,
keverjük össze. A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
Összeállítása:
Lemérjük, és 4 db egyenlő részre
osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba
tesszük, letakarjuk, és meleg
helyen 1 órát kelesztjük.
és osszuk el egyenlően 3 részre.
A tésztagolyókból egyet lisztezett
felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk
pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe
fektetjük az első lapot.
Megkenjük az első adag lekvárral,
meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy
még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
A tetejére jön a 4. tésztalap,
ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig
beleszúrunk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és
kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből,
pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta,
"illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. )
borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen
kihűlni.
A csokihoz összekeverjük a
hozzávalókat a citromlé kivételével, forró vízgőz felett
összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet,
elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt,
éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése