Kelt tésztákról általában
A kelt tészták igen sok
változata ismert. A finom könnyű kelt tészta készítése nagy figyelmet és gondos
munkát kíván.
A kelt tésztákat jól ki kell dolgozni
dagasztással, mert különben a tészta nehéz marad.
Fontos a hozzávalók hőfoka,
amiben az élesztőt kelesztjük, és amivel dagasztjuk. Fontos hogy jól eltaláljuk
a kelesztés hőmérsékletét.
Lényeges a kelesztés ideje is:
a túl kelesztett tészta szakad, összeesik, savanyú, a rövid ideig kelt tészta
nehéz, nehezen emészthető. A tésztákat kétszer dagasztjuk és kétszer
kelesztjük.
Első dagasztás ill. gyúrás,
amikor az anyagokat összedolgozzuk.
A második a megkelt tésztát formázzuk deszkára
kiborítjuk és ismét átgyúrjuk.
Első kelesztés a dagasztás
után történik.
A második kelesztés amikor már
a megkelt tésztát megformáljuk.
A kelt tésztát kétféleképpen sütjük:
-zsiradékban
-sütőben
Szalagos fánk és képviselő fánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése