2013. február 28., csütörtök

Kelt tésztákról pár szó


Kelt tésztákról általában



 

 

A kelt tészták igen sok változata ismert. A finom könnyű kelt tészta készítése nagy figyelmet és gondos munkát kíván.

 

A kelt tésztákat jól ki kell dolgozni dagasztással, mert különben a tészta nehéz marad.

Fontos a hozzávalók hőfoka, amiben az élesztőt kelesztjük, és amivel dagasztjuk. Fontos hogy jól eltaláljuk a kelesztés hőmérsékletét.

 

Lényeges a kelesztés ideje is: a túl kelesztett tészta szakad, összeesik, savanyú, a rövid ideig kelt tészta nehéz, nehezen emészthető. A tésztákat kétszer dagasztjuk és kétszer kelesztjük.

 

Első dagasztás ill. gyúrás, amikor az anyagokat összedolgozzuk.

 A második a megkelt tésztát formázzuk deszkára kiborítjuk és ismét átgyúrjuk.

 

Első kelesztés a dagasztás után történik.

A második kelesztés amikor már a megkelt tésztát megformáljuk.

 

 A kelt tésztát kétféleképpen sütjük:

                -zsiradékban

                -sütőben
 
Szalagos fánk és képviselő fánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése